lauantai 26. joulukuuta 2015

Rauha maassa

...ja aviopuolisoiden kesken hyvät välit. TM meinaan lähti Kesäpaikalle ja uhkasi olla siellä kaksi yötä. Jos vielä Isompikin lähtee niistä toiseksi kaverilleen yöksi ja Pienin hibernoi omassa luolassaan kuten normaalisti, niin tässähän alkaa pahasti uhata tyhjän pesän syndrooma. Huolestuttavaa.

Huolestuttavaa on myös se, että näyttäisi siltä, jotta Universumi selkeästikin suunnittelee meikäläiselle samaa soppadieettiä, jota itsekin olen joskus teininä vanhemmilleni ja silloisen poikaystäväni vanhemmille tarjoillut. Meinaan nyt tätä Isomman yökyläily-buumia.

Koko ajan pitäisi ensinnäkin olla jossain itse jossain kaverilla yötä ja nyt niitä alkaa kohta tunkea tänne Taloonkin. Uudeksi vuodeksi oli ensin suunnitelma, että tulevat vain istumaan iltaa meille (ja me muut tietysti evakossa joko Systerin tai Äidin tyhjässä kämpässä, mutta vain illan), mutta kun sai jalkansa ovenrakoon, alkoi hivuttaa sitä siihen suuntaan, että yksi kavereista (poika) jääkin meille yöksi.

Ja kun tuo yökyläily hieman kakistellen luvattiin, niin johan sieltä on jo toinenkin jäämässä yöksi. Eli tyttöpuolinen henkilö. Eikä näistä kolmesta kuulemma kukaan seurustele keskenään toistensa kanssa.

Nooh... Täytyy kai ajatella niin, että ehkä on parempi, että hengailevat täällä meidän nurkissa kuin jossain kaupungin kaduilla. Ja koska met todellakin tulemme yöksi kotiin, niin näen myös sen, missä kunnossa täällä oikein ollaan. Isommasta tiedän, ettei ota mitään miestä väkevämpää, mutta näistä muista en mene takuuseen.

Josta nouseekin moraalinen kysymys, olenko vastuussa niistä muistakin epeleistä, kun tulevat tänne meille. Haluaisin olla sitä mieltä, että en ole, koskapa en ole heitä täällä enkä tuolla ulkonakaan vahtimassa. Sitä en toki hyväksy, että minun nähteni juovat, mutta siihen tuskin heidän pokkansa riittäisikään. Vielä.

Ehkä jätän tämän vastuukysymyksen pohtimisen tulevaisuuteen ja katson, miten homma etenee. Voihan se olla, että influenssa kaataa teinit vuoteeseen eikä tänne edes tule ketään.

JälkiMärinät:
Olisko jo vihdoinkin se kauan odotetun pyjamapäivän vuoro.

10 kommenttia:

 1. Mä päin vastoin aattelin, että jos jo tänään tekis jotain ;-)

  Käväsen kaupassa ja kävelylläkin sitten. Loppuajan toki vötkistelen sisällä. Ehkä aloitetaan palapeliäkin esikoisen kanssa. On tää mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan oltu koko ajan johonkin suuntaan menossa, josta syystä nyt on ensimmäinen päivä, kun ei ole pakko astua ulos talosta. Sitäpaitsi ulkona paistaa aurinko, mikä on pyhäinhäväistys (siis mun äidin mielestä). Pilaa viimeisenkin joulufiiliksen. ;)

   Palapeli... Joo, vois löytyä meiltäkin. Toisaalta sormet syyhyää joulukorttien kimppuun. Siis ensi vuoden korttien. :)

   Poista
  2. Mitä muuten noihin teinien yökyläilyihin tulee, niin olen jakanut huolesi. Puhuin silloin esikoisen kanssa, että kavereille olisi hyvä selvittää millaiset säännöt meillä on (ei alkoholia alaikäisille muuta kuin maistiainen oman vanhemman luvalla ja läsnäollessa ) ja että ne koskevat myös muita kuin omia lapsia. On sitten välittänyt tätä ilosanomaa eteenpäin.

   Olen myös kertonut, että otan vanhempiin yhteyttä mikäli toisin toimitaan. Ei ole toimittu... Joten ehkä etukäteen juttelu auttaa? Uskon, että teillä kans, koska isompi nyt vaan on niin tolkun tyyppi!

   Poista
  3. Tää on kimurantti juttu. Olen kuullut pikkulintujen laulavan, että joku kaveri on joskus maistellut salaa ja ilman vanhempiensa lupaa ja niinhän se useimmiten menee, valitettavasti. Toinen ongelma on, kun nämä ovat uusia koulukavereita eli ei harmainta hajua vanhemmista, ketä ja mitä ovat enkä voisi Isomman luottamusta pettää vasikoimalla ketään, vaikka vanhemmat tietäsinkin. Sen jälkeen mulle ei kerrota enää mitään eli kahdesta pahasta on pakko valita se vähemmän paha. Kuitenkin kysymys on käsittääkseni suhteellisen pienistä määristä.

   Totuus on, että nuoret sitä viinaa juovat ja kokeilevat ja mieluummin olen kartalla siitä, miten ja missä se tapahtuu kuin että suljen keskusteluyhteyden olemalla kovin ehdoton. Eli pakko on ollut joustaa, kun tiedän, että kuitenkin ihan fiksuja ja kohtuullisia nuoria ovat.

   Ja voit uskoa, että juteltu on. Nää on niitä kitkeriä kompromisseja, joihin mun on ollut pakko myöntyä.

   Poista
  4. Mä ymmärrän täysin ja pääasia, että keskusteluyhteys omaan säilyy - ja luottamus kans, molemmin puolin.

   Mäkään en ole kertonut sellaisista kavereiden kokeiluista eteenpäin, jotka esikoinen on mulle kertonut, siihen vedän rajan. Mutta jos meillä yökyläillessä tapahtuisi moista, mä puuttuisin ja ilmoittaisin vanhemmille myös, koska vaikken nyt koe varsinaisesti olevani vastuussa muiden lapsista niin meillä on meidän säännöt ja haluan vieraidenkin niitä kunnioittavan.

   Ja mä kokisin jotenkin mahdollistavani juomisen, jos joku tulis sitä meille harrastamaan, vaikka sekin on totta, että parempi kuitenkin, että kokeilisivat sisätiloissa ja suht valvotusti mieluummin kuin ulkosalla tolkku poissa. Mutta ei meidän katon alla ehkä kuitenkaan. Nää on vaikeita juttuja!

   Poista
  5. Joo, kuten sanoin, en mäkään hyväksy sitä, että mun silmien alla kukaan alaikäinen juo. Todennäköisesti ei sitä kukaan edes yrittäisi, sen verran kohteliaita nuoria näyttävät olevan. Mutta tarjoan kyllä väsyneelle katon pään päälle ja voin vaikka viedäkin kotiin, jos sitä haluavat. Parempi mun hoteissa kuin tuolla kaduilla.

   Poista
 2. Mulla oli tänään pyjamapäivä :D Pari tuntia hengailin ratsastuskentän laidallakin pinkeissä pöksyissäni.

  Meillä on tonnin raittiusstipendi kummallakin, alaikäisenä otettu huikka tai tupakointi käy kalliiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyjamassa hilluttiin täälläkin koko päivä. En edes käväissytä ulkona, kun alkoi 'uhkaavasti' pakastaa. Hrrr.

   Meillä Isompi valitti, kun kuuli kaverinsa 500 euron raittiusstipendistä, että hänkin haluaa. Ei tullut diiliä. Äidin pettymys painaa vaa'assa sen verran onneksi vielä. :)

   Poista
 3. Mä pistin kaikki munat samaan koriin ja korvennan Perikuntaa sekä tonnin menetyksellä että vanhempien pettymyksellä JA huonolla omallatunnolla ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen pihi ja säästelen pahan päivän varalle. ;)

   Poista