perjantai 11. joulukuuta 2015

11.luukku: Kouluruokaa tarjoo kunnon väki

Isompi tuli eilen kotiin. Kehuskeli syöneensä koulussa kolme kertaa. Siis täyden ruokasatsin eikä kukaan sanonut puolikasta sanaa, etteikö olisi voinut syödä. Toisaalta on myös päiviä, jolloin hän ei syö siellä mitään, koska quorn.

Quorn on Fusarium venenatum -sienestä valmistetun, lihan korvikkeeksi tarkoitetun sieniproteiinivalmisteen tuotemerkki.

Joo, en söisi mäkään, joku raja meikäläisenkin hörhöydellä, vaikka olenkin eheytynyt irti deodorantista tai sen korvikkeista (kts. toinen blogi), jotka ovat kaikki perkeleestä. Haleluja!

Myös riisipuuroa näytti olevan listalla. "Taas", sanoi Isompi. Heillä on kuulemma riisipuuroa tarjottu jo muutamaankin otteeseen. Epäiltiin, että riisirekka on mennyt ojaan siinä koulun huudeilla ja riisit on myyty koululle pilkkahinnalla, josta syystä riisipuuroa syödään nyt sitten vappuun saakka.

Onneksi ensi keskiviikkona on lihapullia, joita puolestaan voi syödä. Isompi on silloin menossa taas vaihteeksi yöksi koulukaverilleen. Sillä kertaa pojan luokse, mutta sekasakilla aikovat sinne mennä. Arvelin, että aikovat siellä 'orgioida', kun kerran vanhempia ei ole paikalla. Isompi: "Pentele, kun paljastui taas suunnitelmat." Ei naarattanna. 

Kysyin, eikö näillä penikoilla ole vanhempia tai missä hitossa ne luuraavat, kun jättävät nuorison kotiin yksinään vehtaamaan ?! Kyllä paheksun moista toimintaa ja katson sen epäreiluksi, ettei kukaan viranomainen puutu moiseen löyhäperäisyyteen. 

JälkiMärinät:
Naurattaa, kun viidentoista hällävälistisen vuoden jälkeen on Isommasta kuoriutunut vaatteistaan ja etenkin kengistään ("jos mulla olisi rahaa ihan älyttömästi, ostaisin pelkkiä (koris)tossuja") äärimmäisen tarkka ja muotitietoinen yksilö. Pipokin pitää olla merkkituote tai muuten se ei käy. Pipon kanssa kyllä joustin mielihyvin, jotta se pysyisi päässä. Ja on pysynyt. 

Puolasta tuli tossulähetys, joka oli tarkoitettu joululahjaksi. Joo, ei. Tossut kaivettiin paketista ja niillä käveltiin koko ilta. "Mun on saatava ne jo nyt käyttöön, että mä voin näyttää niitä kavereille. Niitä on turha paketoida ja raahata Mummilaan. Säästyy siltäkin kärsimykseltä, kun sitä [kärsimystä] on muutenkin silloin jo ihan tarpeeksi." Ja sitten suukko äipän poskelle. Miten tollasta muka voi vastustaa (kukaan) ?

Isompi näytti tossujen mukana tullutta toimitusselvitystä. "Miten sä lausuisit tän oikeaoppisesti: piec'set dziewiec'dziesiat cztery ?"

Ja tuosta puuttui vielä sellaisia outoja väkäsiä e- ja a-kirjainten alta.

14 kommenttia:

 1. Quorn ylittää kaikki munkin kynnykseni!

  Mun guruni Mats-Eric Nilsson kirjoittaa: "On vaikea kuvitella keinotekoisempaa elintarviketta kuin quorn .. Se valmistetaan sienikasvista joka tuotantoprosessin aikana kasvaa steriilien käymistankkien happamassa vedessä. Siinä vaiheessa siihen lisätään glukoosi-nimistä sokeria sekä mineraaleja ja vitamiineja. Tuloksena on ns mykoproteiinia, josta poistetaan neste ja joka sitten lämpökäsitellään."

  Yööök!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ei hitto! Ei voi kutsua enää ruuaksi.

   Poista
  2. Olen syönyt ja valmistanut quornia, chicken tikka masalassa kanan sijasta. Ihan hyvää oli, kanamainen rakenne. Voisi sanoa, että parempi jopa kuin tehorääkkituotettu tusinabroileri, joka ei maistu itsessään miltään ja rakennekin on vähän niin kuin pitää kuitua. Itse tosin teen vastaavan ruuan ihan kik-herneistä.
   Voi tietysti olla, että suurkeittiössä ei osata valmistaa quornista hyvää.
   Mutta rääkkilihan voittaa oikein valmistettuna mennen tullen.

   OP

   Poista
  3. Makuja on toki monia. Mua vaan ei iske tollanen käymistankeissa syntynyt... joku. Ja maustamalla nyt varmaan saa vaikka paperimassasta hyvää suolentäytettä. Mutta joo, kukin makunsa mukaan. :)

   Poista
 2. No höh, toi lausutaan just kuten kirjoitetaan, ihan helppo nakki :)

  Väkäkirjaimet ovat nasaaliäänteitä: e-väkä on suunnilleen "eu" ja a-väkä "au /ou" sinne nenäonteloon höngittynä.
  ja tuo lukusanahirviö (sikäli kun oikein osaan tulkita: 524?) menee karkeastiottaen että pjontshet (pehmeä tsh niin kuin tshaikovsksissa) dvietdesjat ( surisevaa suhinaa joka väliin jossa z tai zh) tsery. (tuo y on sellainen y:n ja u:n välimuoto, lähempänä yy:tä kuin uuta, mutta ei aivan puhdas y)

  Oli tuskaa puolan fonetiikan tunnit.
  nimim. done that

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä unohdan jatkossa kuuklet ja vikipediat: lukijoilta tulee vastaus Ihan Mihin Kysymykseen Tahansa. :D

   Mä olen jo ehtinyt kielen unohtaa, vaikka sitä olen kuulemma puhunut ihan sujuvasti joskus kivikaudella.

   Poista
 3. Kouluissahan nykyisin on lisätty puuropäivien määrää, kun rahaa ei ole, joten sitä riisipuuroa sitten vaan. Sitä se teidänkin teini varmasti hämmästeli, ettei useaan annokseen oltu puututtu, kun yleensähän siellä on joka tuotteessa 1/hlö. (Jossain oli kuva, että hernepurkin kohdalla oli lappu 1/hlö) Saa siinä tarkkana olla, ettei ota useampaa.
  Hyvä, että vaatteet kelpaavat ja pipokin pysyy päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla koulussa on kyllä niin eksoottisia ruokia välillä, ettei näyttäisi olevan rahanpuutetta. Eikä siellä normaalisti ole puuroa kuin tosi harvoin. Siellä vaan on lupa syödä niin monta kertaa ja niin paljon, kunnes nälkä lähtee. Yksi kriteeri koulun valinnassa, nääs. ;)

   Näyttää nyt paljon vanhemmalta, kun ei enää verkkareissa kulje. *sniif*

   Poista
 4. Perikunta on aina ihan onnessaan kun koulussa on puuropäivä, mannapuuroa ja mehukeittoa parempaa ei olekaan. Kertoo varmasti myös jotain siitä, ettei eräs kelvoton äiti ole joulupuuroa lukuunottamatta seissyt lieden ääressä puurokattilaa veivaamassa. Kiitos ja kunnia tässä tapauksessa kouluruualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä toinen kelvoton äiti, joka ei ole puuroja keitellyt, kun en ole itse koskaan ollut mikään puuronsyöjä. Pienin saattaa joskus viikonloppuaamuisin pyytää puuroa nykyään ja Isompikin on kuulemma noita riisipuuroja koulussa syönyt. Vähän.

   Poista
  2. Voi pee, minäkin haluaisin liittyä kelvottomien äitien kerhoon, mutta tuo meidän kohta täysi-ikäinen haluaa joka aamu puuron, jos vain keittäjä on paikalla. Eikä sitä voi itse keittää :)

   Pipo on pop!

   Poista
  3. Mä en koskaan itse syönyt lapsena puuroa, joten siitä tämä periytyy, etten omillekaan lapsille ole sitä syöttänyt. Nyt vanhemmiten olen itsekin joskus viikonloppuna puuroillut. Sen suutuntuma ei vaan ole ihan mun juttuni.

   Pipo on pop. :)

   Poista
  4. Minä en itse tule puurosta kylläiseksi jos sen aamiaiseksi meinaan. Tämä kroppa tarvitsee proteiineja aamulla ja niillä huitelen puolille päivin ihan huoletta.

   Omille muuten syötin ihan vakiona vuosikaudet jotain vauvapuuroa, tykkäsivät kuin... no.. se .. hullu puurosta. Kerran Esikoinen pyysi tuomaan Hedelmäpuuroa ja ostinkin vaikka paketti oli muuttunut. Ei kuulema ollut ollenkaan yhtä hyvää kuin silloin pienenä. Joten kanat saivat puurot.

   Poista
  5. Mulla ei myöskään puuro pidä nälkää, vaikka kaikki niin väittävät. Kananmuna ja jugurtti pitää paremmin.

   Jotain velliä meilläkin meni Isommalle, Pienimmälle joo vauvapuuroa, kunnes kerran oksensi sen autoon. Siihen loppui puurottelut.

   Poista