tiistai 15. marraskuuta 2016

esteellisyyttä

Meikäläisessä on asetus, joka hankaloittaa estää tiettyjen blogien lukemisen. Meinaan niiden, joita kirjoitetaan jollain tavalla tai toisella kaupallisella sivustolla. Eli pääasiassa erilaisten akkojenlehtien nettisivuilla. (Kurkistin huvikseni: Tekniikan Maailmalla, Tuulilasilla eikä Urheilulehdella ole yhdelläkään 'Blogit' -osiota nettisivuillaan.)

Joku siinä vain tökkii, vaikka järki sanoo, että jos blogisti kirjoittaa ko. sivustoilla blogia, sen oletettavasti täytyy olla jotenkin erityisen hyvä, parempi kuin mitä meillä taviksilla B-staniassa.

Yksi tökkivä asia on ainakin se. että sivustot ovat ihan täynnä mainoksia. Josta syystä ovat ihan hemmetin rauhattomia lukea. Ja muutenkin mainokset ovat todella ärsyttäviä blogissa. Toinen on se persoonattomuus. Siis että kaikilla on sama blogialusta tai tausta tai mikä se nyt onkaan. Blogit eivät erotu toisistaan muuten kuin nimen ja ehkä juttujen perusteella, muuten näyttävät kaikki samanlaisilta. Jotenkin ankeaa ja kertoo siitä, että joku muu määrää ja ehkä vahtiikin.

Vahtii? Niin. Voikohan niillä sivuilla kirjoittaa ruman sanan niin kuin se sanotaan, jos siltä tuntuu? Vittu. Perkele. Tai saatana. Tuskin. Eli kirjoittajat joutuvat harkitsemaan sanojaan, sensuroimaan itseään, eivätkä välttämättä omasta halustaan. Entä sallitaanko siellä kirjoitusvihreet vai oikolukeeko joku tekstin? Ällöttävä ajatuskin.

Maksetaankohan näille bloggaajille? En tiedä, mutta jos, niin siinä on sitten se viimeinen niitti. Se on meinaan niin, että "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat". Aina. Ruokkivaa kättä ei purra ja se toki vaikuttaa siihen, miten ja mistä kirjoitat. Ei ole vapautta arvostella ketä vaan ja miten vaan. Ei ole vapautta sanoa just sitä, mitä mieltä on, jos se ei sovikaan lehden 'arvomaailmaan'.

Eli eiköhän vaan pysytä täällä B-staniassa ja rutkuteta just siitä, mistä halutaan. Ja kehutaan sitä, ketä huvittaa. Vaikka itseä!

JälkiMärinät:
Tilannetiedotus sairastuvalta: kohta alkaa taas henki kulkea, kun olen 2,5 tuntia yskinyt röörejä auki. Tätä lystin määrää.

24 kommenttia:

 1. Paranemista <3

  Kesää ja pääskysiä odotellessa: https://nensarjakuvat.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ehkä juhannukseen mennessä... *kräääh*

   Noi on kyllä hauskoja. :)

   Poista
 2. Niille akkain lehtien bloggaajille maksetaan kuukausipalkkaa. Onhan se tietty kätevää, jos ei tarvitse mennä ns. oikeisiin töihin ja harva varmasti on niin mielenkiintoinen, että joku lehti hyväksyy sivuilleen kirjoittelemaan maksusta, mutta ihan varmastihän se vaikuttaa sisältöön. Vaikka saisikin vapaat kädet kirjoittaa mistä haluaa ja esim tuotteiden suhteen voisi mainostaa vain niitä mistä oikeasti pitää, niin silti siinä hommassa joutuu kumartamaan aika moneen suuntaan eikä niitä aitoja mielipiteitään maailmasta voi tuoda julki muuta kuin korkeintaan hyvin siloiteltuina versioina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just. Eli siinä se. Eipä tarvitse sitten edes yrittää lukea niitä juttuja, kun niissä on tuo keinotekoisuuden maku. Onneksi on paljon ihan aitojakin blogeja.

   Poista
  2. Akkain lehtien bloggareille maksetaan kirjoituspalkkio per juttu. Kuukausipalkkaa saavat vain ne toimittajat, jotka varsinaisen työnsä ohella pitävät blogia.

   Paremmin tienaavat ne bloggarit, jotka ovat keskittyneet tuotemainontaan, eli kirjoittavat tuotteista, ja saavat myös näitä tuotteita itselleen rahapalkkion lisäksi.

   T.Anni

   Poista
  3. Kiitos tarkennuksesta. Mä tarvitsen tollasta tuotetietoa vain jos olen ostamassa jotain, en kyllä jaksa blogia seurata, jossa iso osa postauksista on tuotemainontaa. Sitä paitsi on vaikea luottaa mielipiteeseen, jos siitä on maksettu.

   Poista
  4. Ainakin nuorten akkain lehti Cosmopolitan maksaa bloggaajilleen kuukausipalkkaa, vaikkei ne toimittajia olekaan. Nämä siis bloggaa aika jatkuvalla syötöllä. Kenties sitten jossain muualla muu meininki ja ehkä niitä blogikirjoituksiakin harvemmin, jos juttupalkkioilla mennään.

   Poista
  5. Mä kyllä voin kirjoittaa helposti joka päivä, mutta että tekstin pitäisi olla vielä jotenkin tasokastakin, niin se on jo liian hapokasta.

   Poista
 3. Esimerkiksi sinun blogisi on hyvin aidon makuinen HIHIHI

  VastaaPoista
 4. Niin samaa mieltä noista tutoriaaliblogeista. Milloin mistäkin tuotetestaus, arvio tai kokeilu ja sitten lahjoitetaan lukijoille -10% blogialennus.

  Oma genrensä ovat fitnesstyttöjen blogit... toki niistä paistaa nuoruus ja fitnesskuplassa eläminen, mutta omaperäisyys niissä loistaa poissaolollaan räikeämmin kuin missään. Onneksi mitään mistä ei tykkää ei ole pakko lukea.

  Ja sinulle kiitos oikeasta blogista! Pikaista parannusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, testatkoot muut, ei ole mun juttuni. Toki jaan ilosanomaa, jos jonkun hyvän tuotteen löydän, mutta teen sen ihan omasta ilostani.

   Samoin kiitos sinne. Tuntuu vaan, että elämässä tapahtuu moninkertaisesti enemmän kuin mitä blogiin voi kirjoittaa ja se kyllä heijastuu teksteihinkin. Määrässä ja laadussa. Joku parannus kai tässä on tehtävä, kun tällainen plunssapiru on tarttunut kiinni. :D

   Poista
  2. Mulla on jonkinlainen ennakkosensuuri koska blogin lukijakuntaan kuuluu puoli sukua ja koko oma perhe. Että ihan niitä syvimpiä ja synkimpiä aatoksia ei tohdi julkikirjoittaa. Mieli kyllä tekisi avautua useastakin asiasta.

   Pitäiskö salablogi laittaa? :D

   Poista
  3. Kyllä tätäkin lukee tuttuja ja ja muita läheisiä, tiedän, vaikkei siitä ole juuri puhuttu. Se pistää tosiaan suitsia suuhun. Valitettavasti.

   Sellanen salablogi, jota kirjoittaa useampi tyyppi, eli me 'tutut' toisillemme. :D

   Poista
  4. Semmoinen viemärikollektiiviblogi!!!

   Poista
 5. Minusta näissä blogeissa parasta on se, että mitään mistä ei tykkää lukea, ei todellakaan tarvitse lukea. Ne kun harvemmin hyppää koneelle, jos ei itse niille sivuille mene.
  Mä en niinkään inhoa niitä, joissa esim. esitellään jotain tuotteita ja kerrotaan omista kokemuksista. Tosin välillä mietin, että oletkohan ihan oikeasti tota mieltä. Mutta kaikkein eniten mua jotenkin ärsyttää ns. muotiblogit. Samasta asusta kaksikymmentä kuvaa. Joo kyllä ihan parilla-kolmellakin kuvalla, jos ne on hyvin otettu, saa kuvan asusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Tämän postauksen juuret ovat siinä, että huomasin, että yksi bloggaaja, jota olen seurannut pitkään, on muuttunut tällaiseksi 'maksulliseksi' bloggaajaksi ja se mua vähän häiritsee. Pelkäsin sen aitouden kärsivän, joten jätin hyvän maun suuhuni lopettamalla lukemisen.

   Sen verran olen sitä mieltä, etten voisi kuvitella seuraavani blogia, joka koostuu pääasiassa tuotetestauksista. Mua kun niin vähän mitkään tuotteet ylipäätään kiinnostavat ja jos tarvitsen jotain tietoa, laitan kysymyksen tänne omaan blogiini ja mun oma 'tuotetestaajaraatini' vastaa mulle aivan loistavasti. :D

   Muoti ei mua kiinnosta yhtään enempää kuin mitä noiden omien epattojen kautta saan tietää, joten muotiblogitkin ovat mulle ihan nou-nou.

   Poista
 6. olishan se mukavaista, jos joku maksaisi vaikka minun jorinoistani...
  mutta tulisihan siitä stressi ja paine, eikä olisi riittävästi kriizejä kumminkaan.

  Joskus olen yrittänyt jotain tuotejuttuja kirjoittaa, kun on kohdalle osunut ihan oikeasti hyvää palvelua tai vastavaa.
  En pysty.
  En pysty. En vaan pysty.
  Menee (tuotteesta riippuen) ironian, satiirin tai parodian puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kun näkee komiikkaa vaikka tiskirätissä, niin eihän siitä mitään tule. Kukaan ota edes tosissaan, eli tiedän tunteen, ei oo helppoa.

   Poista
 7. Luetko Saku Timosta? Se on Imagen alla ja on oikeasti hyvä... Kai sille jotain maksetaankin, mutta tyyppi ei jätä kylmäksi...

  Googlaa uuninpankkopoika saku timonen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lue. Kävin vilkaisemassa. Liian rauhaton yleisilme blogilla. Kirjoittaa (varmasti hyvin) ajankohtaisiin uutisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin liittyen mielipiedekirjoituksia, joista en jaksa kiinnostua. Luen uutiset lehdistä ja kuuntelen telkkarista, en tarvitse mielipidevaikuttajia. Mieluiten luen ihan tavallisten ihmisten blogeja tavallisten ihmisten tavallisesta arkielämästä. Johon toki joskus kuuluu mielipiteitä asiasta jos toisestakin, mutta pelkästään sellaista blogia en jaksa seurata.

   Poista
  2. No sit ei oo tosiaan siun blogi... Mutta on siis oikeasti tosi hyvä bloggaaja. En itsekään jaksa kaikkia juttuja lukea, mutta tykkään sen änkyrästä tyylistä... :)

   Poista
  3. Juu, teksti näytti ihan sujuvalta, vaikkei mun muttu ollutkaan. Ja mulla on näitä änkyröitä kotona ja välillä täällä omassa blogissakin... ;)

   Poista