lauantai 13. elokuuta 2016

kevään satoa

Tuskin muistatte, mutta keväällä kävin työpaikkasilmälääkärissä, joka kirjoitti lähetteen meikäläiselle jatkotutkimuksiin HUS:iin. Kiirettä ei ollut, josta syystä HUS sujuvasti delegoi minut tukimuksineni yksityisen silmäsairaalan vaivoiksi.

Eli kysymyksessähän oli näkökenttätutkimus, jossa kävin jo tuossa heinäkuun alussa. Tutkimuksia tehtiin itseasiassa kaksi, koska näin niin hyvin, että ensimmäiseen tutkimukseen varattua aikaa jäi vielä rutkasti jäljelle. "Onpahan lääkärillä sitten kunnolla aineistoa" sanoi hoitajatyttökaimani.

Näkökenttätutkimus oli hauska. Kunpa kaikki tutkimukset - esim. gynekologin yms. - olisivat yhtä mukavia, niin niissähän juoksisi alvariinsa. Tässä laitettiin nassu telineeseen, josta ikäänkuin katsoin ison valkoisen pallon sisään. Pallon 'takaseinässä' näkyi pieni vihreä valopiste, jota piti tuijottaa toinen silmä vuorotellen peitettynä. Käteen annettiin katkaisin, jossa oli nappi peukaloa varten. Ja ei muuta kuin testaamaan.

Näkökentän ulkoreunoilta pitkin pallon sisäpintaa lähestyi yksi kerrallaan valkoinen valopiste ja kun sen havaitsi, piti painaa nappia. Eli kun tuijotin sitä vihreää pistettä, niin jossain vaiheessa se valkoinen valopiste tuli ikäänkuin sivusilmästä näkökenttääni ja silloin piti reagoida peukalolla. Katsetta ei saanut irrottaa vihreästi valosta.

Näin sitten mentiin se reilut puoli tuntia kahteen silmään. Valoja lähestyi vähän joka suunnasta ja niiden koko pieneni, mitä pidemmälle testi eteni. Sanoinkin jossain kohtaa hoitajalle, että luulen painelleeni omiani, nähneeni näkymättömiä. Hoitaja lohdutti, ettei se haittaa, koska niitä valoja tulee joka suunnasta useampia testin aikana, joten kyllä siitä vielä hyvä ja luotettava tutkimustulos saadaan aikaiseksi.

Tutkimuksen jälkeen sovittiin lääkäriaika, jotta pääsen ihan omin korvin kuulemaan, miten silmäni toimivat. Lääkäri oli nyt sitten alkuviikosta.

Ei mitään vikaa näkökentässä. Ihan oli juuri sellainen, mitä nyt tämän ikäiseltä akalta voikin odottaa. Samalla rahalla lääkäri tutki silmäni vielä kertaalleen eikä hänkään löytänyt mitään huomautettavaa. Silmä rakenne on normaali ja terve. Kuivasilmäisyydestä hänkin mainitsi, mutta senhän jo tiesinkin (enkä luonnollisestikaan ole muistanut käyttää silmätippoja edes kerran päivään).

Eli kaikki harhanäyt yms. outoudet johtunevat siis aivoista, ei silmistä. Pääkoppa silmien takana reistailee. Lohduttavaa.

Kysyin lääkäriltä, kun nyt sellaisen tykö olin jälleen kerran itseni saanut hiissattua, jotta onko Äidin sairastama kostea ikärappeuma sillä tavalla perinnöllistä, että asiasta pitäisi olla huolissaan. Lääkäri - hauska nuorehko mies, joka innostui siinä keskustellessamme muistelemaan opiskeluaikojaan - sanoi, että tilastollinen riski on olemassa, mutta totesi heti siihen perään - josta tunnistin jonkinasteisen sielunkumppanuuden -, ettei siitä pidä olla niin huolissaan, koska "valhe, emävalhe, tilasto". Riittää, kun käy tarkistuttamassa silmänsä siinä kolmen vuoden päästä tai aikaisemmin, jos oireita tulee.

Että nyt on sitten sekin oire taputeltu. Mitäs sitten syynättäisiin ?

JälkiMärinät:
Nyt meikäläistä on tähän vuoden sisään tutkittu sitten sen verran hartaasti ja tarkalla seulalla, että alkaa huolestuttavasti näyttää siltä, että olen täällä teidän riesana vielä ensikin jouluna. Paitsi jos lentokone putoaa, mutta siihen olen täysin syytön itse.

25 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sä oot kestoläiskä mun postituslistalla. :)
   <3

   Poista
  2. Niin, ja sullahan tietty on jo kortit tehtynä, eikös?!?

   Poista
  3. On ollut pitkään. :D Täytyykin käydä niitä katsomassa ja ehkä tehdä muutama lisää, jos joku uusi ilmoittautuu halukkaaksi liittymään listalle. Sopiva sadepäivä joulukorttien tekoon. :D

   Poista
  4. Sä oot kyllä niiiin hassu ;-)

   Me käytiin kuurojen välissä metsästämässä parit Pokemonit!

   Poista
  5. Meillä Isompi on yrittänyt mua houkutella kaverikseen samaan jahtiin, mutta se tarkoittaisi tabletin kanssa juoksemista, joten en oo vielä myöntynyt.

   Poista
  6. No mä vaan kuljen mukana ja joskus jonkun tosi yleisen, jonka karkaaminen ei haittaa, saan yrittää napata kiinnikin kuopuksen puhelimella ;-)

   Poista
  7. Oi miten jaloa, että äitivanhakin saa kokeilla metsästystä niillä vähemmän tärkeillä ötököillä. :D

   Poista
  8. Eiks vaan ookin ;-) Ja kyllä mä ne oon napannut, vaikka mun taitoihin ei näemmä luotetakaan!

   Poista
 2. Mitä, postituslistalle saa ilmottautua :) Mä luulin, että sinne pääsy pitää ansaita ;) ;) Ei kun höpön höpön - kunhan taas päiväunia odotellessani horisen joutavia, älä ota mua vakavasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Joulukortin saa, jos mulla on osoite tiedossa, ihan varmasti. Sehän tarkoittaa vain sitä, että mulla on ilo tehdä vieläkin enemmän niitä, kun vuosien varrella korttien määrä on tippunut huolestuttavasti jo alle 60 kpleen.

   Poista
 3. Hienoa, että näköelimet on kunnossa :)

  Mun poika käväisi tänään siellä teillä päin eli Eiranrannassa uimassa. Tiesitkö mikä tapahtuma siellä oli?

  Voi kun mäkin saisin joulukortin, pliis!

  Ps. strutsinsulkahuiska tilattu. Oli huiskalla vähän hintaa, mutta uskon sua että se on hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, korvienväli pitäisi vielä tutkia. ;)

   Mä veikkaan, että siellä oli naku-uinti, jolla yritetään/ yritettiin päästä ennätysten kirjaan. En tiedä, mutta tällaista ennätystä kuulemma Suomessa yritetään, joten ehkä paikka oli tuo.

   Saathan sä, jos laitat mulle osoitteen sähköpostilla! :)

   Joo, Virosta saisi halvemmalla. Mutta se on hyvä. Ja kestävä.

   Poista
  2. Oikein arvattu. Naku-uinnin ennätystä yrittivät, mutta vain 250 rohkeaa uskalsi. Aallot olivat kuulemma kovat.

   Het pistän sulle osoitteen, että varmasti kerkeää jouluksi :D

   Poista
  3. Netissä oli kuvaa ja joo, kyllä pikkasen oli aallokkoa. Suomalaiset ovat kyllä huisia porukkaa. Toisaalta jäyhäjököttäjiä, mutta toisaalta just tollasta reipasta seikkailuporukkaa. :)

   Osoite noteerattu. Hyvä olla ajoissa. :)

   Poista
 4. Hyvä kun pääsit tutkimuksiin.

  Pitää hommata se strutsinsulkapölyhuiska minunkin, onhan se varmasti kovin herraskaistakin sillä tupsutella. Kivempi kuin rätti ja pledi :P

  Taidanpa tilata minäkin kortin, sukulaisetkaan eivät enää kortteja laita, ihan muutama ystävä vain. Minä kyllä joka vuosi laitan kymmeniä matkaan ja yritän ajatusta jokaiseen mukaan laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei kehdannut työterv.lääkäri evätä lähetettä, kun edellisellä kerralla, kun oltiin oltu yhteydessä, oli soittanut mulle syöpäläisdiagnoosia. Olin ovela ja käytin tilanteen hyväkseni. ;)

   Pölyjen pyyhintä on sillä suorastaan ilo. Ja on se vähän herraskaistakin. :)

   No, osoitetta vaan postilaatikkoon! Vaikka luulen, että Posti osaisi tuoda kortin perille Torpan kotieläinpihan tuntomerkeilläkin. ;D

   Poista
 5. Sä saat kohta askarrella joulukortteja koko syksyn, muuta ehdi tekemäänkään.

  Että meidän korvia taas raastoi tuon naku-uintiuutisen toimittaja...puhui "naturalismista"....
  Paraskin tietysti puhumaan, kun itse teen koko ajan kirjoitusvirheitä, mutta mä en ookaan toimittajana tv:ssä tms. Ihan vaan tällain tavan torvi joka tarttuu tv- ja lehtitoimittajien virheisiin.
  Kuten "tekee metalliveistoksia eläimistä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siis ensi vuoden kortteja. Tän vuoden ovat jo 99% valmiina. :)

   Ja "kaalisoppaa omasta päästä". :D

   Poista
 6. Ei ole tervettä ihmistä olemassa vaan vain semmosia joita ei ole tarpeeksi tutkittu :)))))

  VastaaPoista
 7. Hyvä, että silmät ovat kunnossa ja loistavaa, että luultavasti olet joukossamme vielä ensi jouluna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, lohduttaa, että edes joku paikka toimii. ;)
   Ja kiitos. :D

   Poista