keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

viimeinen tööpäev

Meinaan Isommalla. Niin se kuukausi on vierähtänyt, loput kaksi päivää ovat kirjaimellisesti työstä ansaittua lomaa.

Hyvin meni työkuukausi vanhusten parissa. Ehkä vähän enemmänkin olisi voinut olla tekemistä, mutta kun kaiken maailman ohjeet ja säännöt kieltävät, niin mikäs teet. Muut työkaverit ovat kaiketi olleet ihan tyytyväisiä, eivät nyt moittineetkaan ole ja eikös se ole suomalaisen kiitos, kun ei moitita.

Mummot ja papat sen sijaan ovat ihan ääneenkin Isommalle kertoneet, kuinka tyytyväisiä ovat hänen siellä oloon olleet. Ovat sanoneet, että Isompi saisi heidän puolestaan tulla vakituiseksi heitä auttamaan ja päivitelleet, että miten he sitten pärjäävät, kun Isompi lopettaa työnsä. Myös Isomman huumorintaju on kolahtanut vanhuuksiin ja hän onkin saanut muutaman mummelin nauramaan heittämällä heille läppää, jolla osoittaa, ettei pidä heitä seniileinä, vaan älyllisinä olentoina.

Hellyyttävin palaute tuli kuitenkin eräältä papalta, joka oli todennut Isommalle, että "sinulla on kauniit silmät". Isompaa se huvitti, mutta meikäläiselle nousi vesi silmiin.

Isompi on nyt sitten rutkasti monia ikätovereitaan kokeneempi ja viisaampi, mitä tulee lasten (valmennettavat) ja vanhusten kanssa toimimiseen ja millaista elämä etenkin siellä ehtoopuolella on. Ei aina ollenkaan niin helppoa, mitä esim. omilla isovanhemmillaan on ja on ollut. Myös eutanasiaa on Isompi ensimmäistä kertaa elämässään pohtinut katsellessaan niitä vanhuksia, jotka 24/7/365 vain makaavat sängyssä vanhainkodin 'säilössä' ilman mitään - ainakaan näkyvää - iloa elämässään. Vakavia ajatuksia, joita harva tuon ikäinen on tullut pohtineeksi.

Henkilökohtaisesti olen tullut siihen tulokseen, että jokaisen nuoren ja vähän vanhemmankin pitäisi ehdottomasti työskennellä se yksi kuukausi vanhustenhuollon parissa. Olen varma, että monella suhtautuminen elämään - yleensä ja omaansa - sekä toisiin ihmisiin muuttuisi kerta laakista parempaan ja inhimillisempään suuntaan.

Tämä päättynyt kesätyöpesti on siis ollut Isommalle todellinen silmien avaaja enkä pysty sanomaan, kuinka tyytyväinen ja kiitollinen siitä olen, että rakas teini-ikäiseni sai ko. kokemuksen. Sillä on varmasti suuri merkitys hänen oman elämänsä ja asennoitumisensa kannalta.

JälkiMärinät:
Työtodistuksenkin sai. Suora lainaus:

"Ulospäin suuntautuvana, iloisena, auttavaisena ja energisenä [nimi] on sopeutunut hyvin moniammatillisen työyhteisön toimintaan. Muistisairaiden kuntoutujien kanssa työskentely on ollut luontevaa ja heitä kunnioittavaa. Työtehtävät hän on hoitanut kiitettävästi.

Työssään [nimi] on osoittanut omatoimisuutta sekä suoriutunut töistään erinomaisesti."

Lisäksi oli osastonhoitaja kertonut, että sekä asiakkaat että hoitajat olivat kehuneet ja kiitelleet Isompaa.

Olen ylpeä hänestä.

8 kommenttia:

 1. Minäkin olisin - hieno työtodistus!
  Ja todellakin; kuukausi vanhusten (ja lasten parissa) työskentelyä tekisi hyvää meille kaikille. Avartaisi maailmankuvaa kummasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa sorttiahan ne ovat edellisetkin olleet, joten yllätyksenä se ei tullut. Kyllä noita kelpaa näytellä.

   Tismalleen! Erityisesti päättäjille tekisi hyvää käydä noihin hommiin tutustumassa.

   Poista
 2. Kyllä tuosta palautteesta saa ylpeä ollakin!
  Minusta on mahtavaa, että nuoria otetaan vanhusten pariin. On ihanaa, että siellä on joskus joku, jolla on aikaa niille vanhuksille eikä kaikki kanssakäyminen rajoitu siihen perushoitoon. Se papan kommentti sai vedet myös minun silmiini. Varmasti nuoresi sai suurta elämänkokemusta tästä kokemuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ehkä parasta, kun voi olla omista lapsistaan ylpeä. :)

   Juur noin! Isompi kun ei saanut siihen perushoitoon osallistua, niin pystyi auttamaan monissa pienissä hommissa ja siitäkös ne mummot ja papat olivat ikionnellisia. Isompi kun sen vielä mielellään teki. Ja varmasti tosiaan muistaa tämän pestin tappiin saakka.

   Poista
 3. nämä nykynuoret ovat aivan mahtavia tyyppejä <3!

  VastaaPoista
 4. Tuohan on mahtava työtodistus! Hyvä, Isompi!! Voit olla huippuylpeä :) Varmaan on ollut asiakkaillekin tosi mukavaa vaihtelua.
  Olet oikeassa, tutustuminen kaikkiin hoitolaitoksiin teholta "vanhainkoteihin" tekisi terää itse kullekin, joille nämä maailmat ovat vieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh. :) Mutta arvostetaan häntä lastenkin kanssa työskentelevänä: juuri tuli pyyntö tulla tekemään työsopimusta valmennushommista alkavalla kaudella.

   Mummot olivat olleet ikionnellisia. Yksi oli pohtinut mitä antaisi Isommalle ylioppilaslahjaksi. Isompi ehdotti Ferraria, jolle mummu oli nauranut iloisesti. Sata euroa lupasi. :)

   Poista