lauantai 9. heinäkuuta 2016

omaishoito luvattu

Meinaan meikäläiselle.

Isompi-rakas lupasi hoitaa mua sitten, kun mä olen vanha enkä pääse enää itse liikkeelle. Siis jos niin pitkälle ylipäätään elän. Arvaatteko, mistä tämä puheenaihe tuli esiin ?

Isompi on pikkasen suivaantunut siitä, miten epäkohteliaasti ja töykeästi jotkut - onneksi yksittäiset tapaukset, joita ei kyllä niitäkään saisi olla - vanhustyössä olevat henkilöt vanhuksia kohtelevat. Jopa meidän asiallisella Isommalla oli käynyt kielenpäällä sanoa, jotta nyt vähän jotain rotia siihen tympeään käytökseen. Mutta mitäpä hän kesätyöläinen teinipoika voi tilanteelle tehdä. Ei mitään.

Mä tiedän, että hoitoalalla on huutava pula työntekijöistä, mutta ei kai nyt sentään kaikkea paskaa ole pakko pitä palkkalistoilla ? Vissiin on. (Joku oli vielä ihan ääneen sanonut, että "mä teen just vain sen mitä mun pitää enkä yhtään enempää". Todella kunnioitettava asenne.)

Toinen asia, mikä Isompaa todella rassaa on se, että ruokaa heitetään ihan tolkuttomia määriä roskiin, ei ole sellaista tuhlausta tottunut näkemään. Eikä hän siltikään saa ruokaa työpäivän aikana, omat eväät pitää viedä. Hoitajien työsuhde-etuihin ruokailu kyllä kuuluu.

Tekisi niin hyvää muillekin nuorille päästä vaikka vain viikoksi katsomaan, millaista se elämä siellä ehtoopuolella on. Saattaisi ajatukset pikkasen muuttua moneltakin osin.

JälkiMärinät:
Ihana huomata, että nämä meidän teinit erottavat, mikä on asiallista ja mikä asiatonta käytöstä toisia ihmisiä kohtaan. Siinä on se viisauden lähde.

12 kommenttia:

 1. Ehkä tilanne on hiukan toinen, kun on parikymmentäkin vuotta tehnyt raskasta työtä hoitoalalla, surkealla palkalla. Ainainen työntekijäpula laitoksessa. Minä olen. Joinain päivinä, kun 2 työkaveria ilmoittautuu sairaaksi, ei vaan jaksa.
  Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti työ on raskasta ja palkkauskin surkea, mutta jos ei pysty olemaan vanhoille sairaille ihmisille edes kohtelias ja ystävällinen - tai vaikka ihan hiljaa -, niin sitten on kyllä ihan väärällä alalla. Siivoushommiin vaan, missä ei ole ihmisten hyvinvointi käsissä.

   Toivottavasti sinua ei sitten, kun olet vanha etkä yksin pääse vessaan hoida väsynyt hoitaja, joka vaan sanoo, että "mene itse".

   Poista
  2. Teitpä pitkälle meneviä johtopäätöksiä minun käytöksestäni. Kerroin vain, että me, jotka sitä työtä teemme ammatiksemme, näemme asiat toisin. Kyllä meilläkin kesäihmiset kauhistelee useita asioita, mutta kun ei ole rahaa hankkia parempia välineitä ja/tai henkilökuntaa enempää, niin ei. Joku kesäpoika ei kaikkea tiedä ja oivalla. Näkee vaan sen käytöksen, joka tietty on väärin.

   Mitä tulee siivousuraan, niin ei kiitos. Hoitotyö sopii minulle, sen raskaudesta huolimatta.

   Poista
  3. Ja sinä luit vastauksestani enemmän kuin sanoin. :)

   Sanoin, että jos JOKU ei jaksa käyttäytyä asiallisesti, niin muihin hommiin vain. En sanonut, "jos SINÄ et jaksa".
   Ja toiveeni, että sinä joskus saat kohteliasta ja ystävällistä hoitoa, oli ihan vilpitön toive.

   No, käytöksestähän tässä postauksessa todellakin oli kyse, ei mistään rahojen tai henkilökunnan vähyydestä. Sen käytöksen kesäpoika todellakin näkee ja oivaltaa.

   Ja ihanaa, että olet alalla, josta saat työn tuoman tyydytyksen. Niin minäkin olen. Melkein joka päivä. :)

   Poista
 2. Hirvee ajatusmalli jos palkka on paska ja mitotukset annelista olis joku oiketus huonoon ja alentavaan käytökseen.Ei ikinä Murrrr
  -katti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eihän se niitten vanhusten vika ole, että systeemi on mätä.

   Poista
 3. Mä olen tehnyt töitä terveydenhuoltoalalla yli 30 vuotta ja olen sitä mieltä, että paljon on sellaisia ihmisiä, jotka EIVÄT missään tapauksessa saisi olla töissä hoitoalalla. Ihmettelen vaan, että missä ruokailu kuuluu hoitajien työsuhde-etuihin. Toki osassa palvelutaloissa hoitaja saa syödä edullisemmin, kun syö samaan aikaan asukkaiden kanssa, mutta ei se ilmaista ole ja samalla pitää avustaa asukkaita.
  On tosi hienoa, että Isompi on päässy ko. kesätyöhön. Tulee hieman perspektiiviä elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kohdalle ei onneksi ole tullut yhtään väärän ammatin valinnutta tyyppiä. Eikä kyllä lastenkaan noin asiakasnäkökulmasta. Eli ei pidä antaa muutaman mätämunan pilata koko korillista. Mutta siltikin. Sairaat, lapset ja vanhukset. Ne, jotka kykenevät huonosti pitämään puoliaan. Heidän ei pitäisi joutua kokemaan moista kohtelua ikinä.

   Perspektiivi on se sana ja siksi mäkin olen tosta pestistään todella tyytyväinen.

   Poista
 4. Sain päänsäryn ensimmäisestä kommentista: ystävällinen ja kunnioittava käytös muita ihmisiä kohtaan EI MAKSA MITÄÄN. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka paljon saat palkkaa tai mikä on valtion ensi vuoden budjetti.

  Toivottavasti Isompi säilyttää tuon sydämen sivistyksen, jonka hän on kasvatuksensa mukana selvästikin saanut, eikä kasvaessaan ja vanhetessaan muutu liian kyyniseksi elämää kohtaan. Eikä ainakaan katkeraksi "kun tää nyt on tällaista ja mä vaan teen niin kuin..." vaan yrittäisi edes muuttaa asioita. Meidät maailma on kai jo menettänyt - muuten paitsi antamaan hyviä neuvoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä pystyn ymmärtämään, että se hoitotyö on raskasta ja stressaavaa ja porukkaa on vähän. Se silti mua surettaa, että sen varjolla ikään kuin hiljaisesti hyväksytään hoitajien huono käytös sellaisia kohtaan, jotka eivät itse kykene toimimaan.

   Laittakaapa kuukleen "vanhusten kohtelu Suomessa". Todella karua luettavaa. Eivätkä nämä tämän päivän vanhukset pane vastaan, nöyrästi vain hyväksyvät kaiken. Onneksi tilanne muuttuu viimeistään silloin, kun meikäläisen sukupolvi on siinä iässä. Me olemme tottuneet antamaan palautetta, jos joku ei toimi ja taatusti emme hyväksy verovaroin kustannettavan palvelun surkeaa laatua hiljaa.

   Isomman sydämen sivistys taitaa olla ihan syntymälahjana saatu ominaisuus, kasvatuksella on siihen kovin pieni osuus. On kuitenkin tottunut vanhan Mummonsa (Äiti) kanssa puuhailemaan ja sitä kautta ehkä oppinut arvostamaan ja kunnioittamaan myös vanhuksia, vaikka välillä rasittavia ja höppänöitä ovatkin.

   Poista
 5. Olen päättänyt vetää tämän urani niin, etten sanoisi pahasti kenellekään potilaalle/asiakkaalle. Tähän mennessä on onnistunut. En kiellä, etteikö joskus tympisi.Silloin hyvä konsti on ajatella, että tämän potilaan tilalla voisi olla äitini tai isäni, nuorempana ajattelin mummojani ja pappaa. Se tepsii aina :)

  Isommalla on selvästi sydän paikallaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja jos ei mainittuja sukulaisia ole tai heistä välitä, niin kyllä jokainen sen verran sitten ainakin itseään rakastaa, että voisi kuvitella itsensä siihen tilaan. Luulisi senkin tepsivän. :)

   Kyllä se on hyvä sydän. Tutkitusti. :)

   Poista